Kerkime Shkencore

Triniteti i pamundur është një rregull i thjeshtë me implikime të thella. Ai u zbulua nga ekonomisti fitues i çmimit Nobel Robert Mundell në fillim të viteve '60. Rregulli është se, një vend nuk mund të ketë në të njëjtën kohë një politikë të pavarur monetare, një llogari të lëvizjes së kapitaleve të hapur dhe një taksë fikse këmbimi. Mund të ketë dy nga këto tre kushte. Gjithashtu mund të ketë vetëm një, ose asnjë, në qoftë se doni kështu. Por nuk mund t’i ketë të tre në të njëjtën kohë. Nëse do ta provoni, do të dështoni - tregjet do ta sigurojnë këtë rezultat. Dështimet e tilla (që ndodhin) paraqesin disa nga mundësitë më të mira për fitim. Të kuptuarit dhe të përdorurit e Trinitetit pamundur bën mrekulli nëse arrini të dalloni kushtet e duhura dhe vendosni marrëveshjet tuaja paraprakisht në lidhje me dështimet e pashmangshme politike të bankave qendrore.

Pjesa e parë e Trinitetit të pamundur i takon një politike monetare të pavarur. Kjo do të thotë se, banka juaj qendrore mund të vendosë taksat ku dëshiron, pa marrë parasysh se çfarë po bëjnë bankat e tjera qendrore. Nëse do lehtësojë politikën e saj monetare për të ndihmuar ekonominë e saj dhe banka të tjera qendrore e kufizojë atë për të parandaluar inflacionin, situata është në rregull. Çdo bankë qendrore bën gjërat që dëshiron.

Pjesa e dytë e Trinitetit të pamundur ka të bëjë me një llogari levizjesh të kapitalit, të hapur. Kjo pjesë i referohet aftësisë së investitorëve për të lëvizur paratë e tyre brenda dhe jashtë një vendi shpejt dhe me lehtësi. Nëse doni të investoni në Kinë, duhet të merrni dollarët tuaj, t’i konvertoni në juan dhe të investoni në aksione, bono dhe investime të jashtme. Shumë shpesh kjo është diçka që ju nuk e bëni vetë; ndërmjetësi e bën për ju. Në qoftë se e blini një Exchange Traded Fund (ETF) kineze, ju mund të mendoni se keni bërë blerjen e një titulli në dollar në New York Stock Exchange. Por, prapa skene fondi përfaqësues, ETF duhet të blejë aksione kineze. Në mënyrë të drejtpërdrejtë ose jo, dollarët tuaj përfundojnë në duart e Bankës Qendrore kineze, e cila lëshon juan për të përfunduar blerjen e aksioneve lokale. Ose le të themi se ju jeni një kompani globale, si IBM apo General Electric dhe ju doni të investoni 1 miliard $ në një fabrikë në Australi ose Brazil.

Është e njëjta gjë. Dollarët e investitorëve përfundojë në bankën qendrore të vendit të destinacionit dhe investitori merr monedhën lokale për të përfunduar blerjen. Kjo është një mënyrë përmes së cilës bankat qendrore grumbullojnë rezervat e tyre të dollarit amerikan dhe monedhave të tjera të forta (mënyra tjetër është me suficite tregtare). Deri këtu, çdo gjë në rregull. Tani, supozojmë se doni të shisin investimin tuaj dhe të nxirrni jashtë vendit të huaj paratë tuaja. Procesi që sapo përshkruam funksionon në krah të kundërt. Banka qendrore e huaj merr të ardhurat në monedhën vendase nga shitja juaj dhe ju jep dollarë nga rezervat e saj. Ky proces, hyrja dhe dalja e shpejtë dhe me lehtësi nga një investim i huaj, është thelbi i një llogarisë të lëvizjes së kapitalit, e hapur. Ajo është si një derë rrotulluese. Por ndonjëherë dera rrotulluese ngelet e mbërthyer, me ju brenda. Kjo ndodh kur një bankë qendrore nuk lë paratë tuaja të dalin jashtë vendit. Atëherë dera rrotullues bëhet pak 'si Hotel California ( “You can check-out any time you like, but you can never leave”). Kur kjo ndodh, thuhet se vendi ka një llogari të lëvizjes së kapitalit të mbyllur.

Pjesa e tretë e Trinitetit të pamundur është një normë e këmbimit fiks. Kjo thjesht do të thotë se vlera e monedhës në raport me një tjetër, është shënuar në një normë fikse. Formalisht, normat e detyrueshme janë braktisur nga sistemi monetar ndërkombëtar në vitin 1974, jo shumë kohë pasi presidenti Riçard Nikson i dha fund këmbyeshmërinë së dollarëve në ar sipas një norme fikse. Që nga viti 1974, të gjitha monedhat kryesore janë luhatur teknikisht sa të tjerat. Por shumë vende fiksojnë monedhat e tyre ndaj të tjerave në mënyrë joformale, duke përdorur ndërhyrjen e bankave qendrore dhe instrumente të tjera të politikës. Për shembull, juani kinez është fiksuar në mënyrë informale ndaj dollarit amerikan në një normë prej rreth 6.2 për 1 për shumicën e 2014 dhe 2015. Kina ka ndryshuar papritur normën e fiksuar, gushtin e kaluar (duke shkaktuar një kolaps të tregjeve të aksioneve në Shtetet e Bashkuara) dhe la zhvleftësuar juanin në 6.3 me 1. Që atëherë, juani është zhvlerësuar edhe më tej dhe tani këmbehet me rreth 6.48 në 1. Shumë vende ndjekin normat formale dhe joformale ndaj monedhave të tjera, zakonisht dollari amerikan.

Skema e mëposhtme paraqet Trinitetin e pamundur. Në këtë skemë, llogaria e lëvizjes së kapitalit e hapur është emërtuar "A", kursi i këmbimit fiks është emërtuar "B" dhe politika monetare e pavarur është emërtuar "C". Teoria e Trinitetit të pamundur mbështet pamundësinë e një vendi për të arritur shumën A + B + C në të njëjtën kohë. Çdo vend që e provon është i destinuar të dështojë: Kjo është teoria.

Po praktikisht? Çfarë është kaq e pamundur? Shqyrtoni rastin e një vendi - le ta quajmë Freedonia - i cili dëshiron të ulë normën e interesit nga 3% deri në 2% për të stimuluar rritjen. Në të njëjtën kohë partneri kryesor tregtar i Freedonia, Sylvania, ka një normë interesi 3%. Freedonia gjithashtu ka një llogari të lëvizjes për kapitale të hapur (për të inkurajuar investimet e huaja direkte). Së fundi, Freedonia vendos normën e këmbimit Sylvanias në një raport prej 10 me 1. Bëhet fjalë për një kursi këmbimi për të nxitur eksportet nga Freedonia në Sylvania. Në këtë rast, Freedonia po përpiqet të tejkalojë Trinitetin e pamundur. Dëshiron një llogari të lëvizjes kapitale të hapur, një normë këmbimi fikse dhe një politikë të pavarur monetare (ka një normë interesi 2% ndërsa norma e Sylvanias është 3%).

Çfarë ndodh më pas? Arbitrazhi vihen në punë. Ata huazoj para nga Freedonia me 2% për të investuar në Sylvania me 3%. Kjo bën që banka qendrore e Freedonias të shesë rezervat e saj monetare të huaj dhe të shtypë monedha për të përmbushur kërkesën për kredi në valutën lokale dhe investimet në dalje. Printimi i monedhave lokale ushtron një presion në rënie në kursin fiks të këmbimit dhe shkakton inflacionin e çmimeve lokale. Përfundimisht diçka do të prishet. Freedonia mund të mbetet ngushtë me valutën e huaj dhe të jetë e detyruar të mbyllë llogarinë e lëvizjeve të kapitalit, ose të prishë normën e këmbimit (kjo është ajo që ndodhi në Britani të Madhe në vitin 1992, kur George Soros u vu kundër Bankës së Anglisë). Ose Freedonia do të printojë kaq shumë para sa inflacioni do të shkojnë jashtë kontrollit dhe do t’i duhet të rrisë normat e interesit (diçka e ngjashme po ndodh në Brazil kohët e fundit).

Kundërpërgjigja ndaj politikës mund të ndryshojnë, por rezultati përfundimtar është se Freedonia nuk mund të mbajë Trinitetin e pamundur. Ose do t’i duhet të rrisë normat e interesit, ose të mbyllë llogarinë e lëvizjeve të kapitalit, ose të prishë normën e këmbimit, ose të bëjë të tre këtogjëra, për të shmangur humbjen e të gjitha këmbimeve të saj dhe të falimentojë. Kjo tregon se sa e fuqishme është Triniteti i pamundur si mjet analitik. Kur shihni një vend që përpiqet të arrijë Trinitetin e pamundur, në një mënyrë apo në një tjetër, është e sigurtë se sistemi i tij do të prishet. Mund të filloni të merrni vendime për investime në pritje të një prishjeje të tillë. Në të kundërtën, kur të shikoni një vend që shmang Trinittetin e pamundur, mund të keni më shumë besim në menaxhimin e tij ekonomik. Në këtë mënyrë mund të merrni vendime për investime bazuar në atë nivel besimi. Triniteti i pamundur është një mjet për të dalluar vendet me politika të mira nga ato me politikat e këqija. Ajo është gjithashtu një mjet i përdorur për të bërë parashikime të sakta, bazuar në qëndrueshmërinë e politikave të tilla.

Ndër të tjera, ka një përjashtim të madh të Trinitetit të pamundur: Shtetet e Bashkuara. Shtetet e Bashkuara vendosin normat e interesit në mënyrë të pavarur dhe kanë një llogari të lëvizjes kapitale të hapur. Shtetet e Bashkuara nuk fiksojnë zyrtarishr dollarin me një tjetër monedhë (kështu teknikisht nuk thyejnë Trinitetin e pamundur), ndërsa vendet e tjera e bëjnë. Pse Shtetet e Bashkuara nuk kanë pasoja negative? Për shkak se Shtetet e Bashkuara nuk kanë nevojë për valutë të huaj. Dollari është monedhë globale rezervë (rreth 60% e rezervave botërore dhe rreth 80% e totalit të pagesave), kështu që Shtetet e Bashkuara nuk mbeten kurrë ngushtë për monedhat e huaja, munden vetëm të printojnë më shumë dollarë! Kjo është ajo që francezët në vitet ‘60 e quajtën "Privilegj i tepruar i dollarit"

BURIMI: http://www.trend-online.com/risparmio/cose-la-trinita-impossibile-130416/